Joggingtijden analyseren

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
  • Joggingtijden
  • Inleiding

    Heden ten dage worden we overstelpt met apps en websites om ons te helpen bij dagdagelijkse activiteiten. Denk maar aan koken, sporten, spelletjes, enz. Uiteraard heb ik niets tegen zulke apps, maar bouw ik liever zelf mijn eigen tools :-) En zet ik ze nadien op mijn website voor algemeen gebruik.

    De Excel file in bijlage laat toe om jouw joggingtijden op te volgen. Dit gaat over totaaltijd, tussentijden, gemiddelde snelheid, verschillende runs met mekaar vergelijken, en meer. Het werkboek gaat uit van kilometer, seconde en km/uur als belangrijkste meeteenheden, maar als je andere berekeningen wil hebben raad ik je aan om mijn recent artikel over converteren te raadplegen.

    Nog een ander artikel uit het verleden maar dan over fitness-schema's: hier zo.

    Het bestand werd gemaakt voor een run van 6,5 km over 10 tussenpunten en het eindpunt (de aankomst). Tussenpunten hoeven niet gelijk verspreid te zijn over het parcours, dat bepaal je zelf. Hieronder zie je de invoer van tijden, graag dezelfde notatie gebruiken voor minuten en seconden.

    We zien onder andere:

    1. de datum van de run (geen formule, gewoon invoer van een datum en niet als tekst invoeren)
    2. de tussentijd toen het tussenpunt bereikt werd, dus niet de tijd die nodig was om naar het volgende punt te lopen
    3. een kolom voor commentaar over die run

    Daarnaast moet je ook de mogelijkheid hebben om informatie per tussenpunt bij te houden. Ondermeer, wat is de afstand tussen de tussenpunten, waar is het tussenpunt gelegen (zodat elke meting nauwkeurig en steeds gelijk kan gebeuren). De afstanden heb ik opgemeten met behulp van de prima gratis site afstandmeten.nl. De rode driehoeken bevatten de opmerkingen in Excel waar je gegevens kan specifiëren.

    Als je de invoer consequent en juist doet, kan je de rest van het bestand gebruiken voor analyse en output. Zo worden de tijden berekend en vergeleken met mekaar. De belangrijkste vergelijkingen zijn die van een run met zowel de vorige run, als met het gemiddelde van alle runs. Het gemiddelde van alle runs wordt gezien als telkens het gemiddelde van elk interval. Dit lijken mij de meest interessante vergelijkingen. De runs kunnen vergeleken worden in tabelvorm met getallen, of grafiekvorm, zodat evoluties goed zichtbaar zijn in een oogopslag.

    Via voorwaardelijke opmaak kleuren we dan progressie groen en achteruitgang wordt rood. Je kan tevens aangeven of de gekozen run (in de vergelijkingen) deel uitmaakt van het gemiddelde van alle runs, of niet. Ik vond dat zelf nog wel een nuttige toevoeging, hoewel het in de praktijk niet zo heel veel zal uitmaken.

    De waterval grafiek op het 2de tabblad is nog een eye-catcher. Bekijk die zeker ook eens want jouw analyses gaan erdoor vergemakkelijken.

    Oh ja, het bestand is niet in staat de verbrande calorieën te berekenen of het gewichtsverlies. Daarvoor heb je nog steeds een app nodig of je maakt je eigen Excel bestand ;-) Een aanrader: voedingscentrum.nl




    Homepage

    Rubriek onderdelen

    Over Wim

    Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

    Andere links