Grafieken van hitlijsten

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
 • Grafiek van hitlijsten
 • Inleiding

  Eindelijk nog eens een nieuwe Excel pagina op de site! Al is er wel wat gelijkenis met de pagina over voorwaardelijke opmaak in grafieken, ik vind het toch een mooie grafiek die ik jullie ga tonen.

  Top 2000 muziek

  Deze week (8-14 december 2007) houdt Radio Donna nog eens een top 2000 van de beste songs aller tijden. De luisteraars sturen hun top-3’s in en die worden dan opgeteld. Op mijn website - hier - vind je een Excel bestand met massa’s gegevens over hitlijsten voor meer dan 10.000 songs.

  Jaarlijks wordt/werd zulke lijst opgemaakt. Dus kunnen we de rankings van een lied ook in grafiek zetten, om de evolutie over de jaren heen in een oogopslag te bekijken. Een voorbeeldje van hoe Donna dat doet:

  Waarom

  Waarom heb ik de grafiek nagemaakt?

  • Donna is fout: de verhoudingen in de grafiek kloppen niet;
  • hoe hoger de ranking van een song (nr. 1500 bv.), hoe minder goed de song. Dit moet dus lager in de grafiek komen dan bv. nr. 1000 bv. (terwijl 1500 > 1000);
  • ik wilde ook verschillende kleuren van symbolen hebben voor een stijging (verbetering) en voor een daling (verslechtering) van de ranking tgo. vorig jaar;
  • songs kunnen in bepaalde jaren uit de top vallen. Dus moeten die gaten in de grafiek goed opgevangen worden.

  Eindresultaat

  Hier zien we in Excel het finale resultaat (wel andere gegevens):

  Voor verdere details verwijs ik dus naar het Excel bestand, maar tevens ook naar hier. Kom je er dan nog niet uit dan stuur je mij maar een mailtje.
  Homepage

  Rubriek onderdelen

  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links