Bijverdiensten bijhouden I

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
 • Bijverdiensten bijhouden
 • Inleiding

  Vaste bezoekers op mijn site weten dat ik geregeld mijn eigen bestanden weggeef, gratis en voor niets. De persoonlijke gegevens haal ik uit de bestanden, maar voor de rest kunnen jullie direct gebruik maken van alle formules, VBA-code, grafieken, mijn hersenkronkels, … Maar sinds een paar maanden doe ik af en toe ook iets in Access. Mijn belangrijkste verwezenlijking is het Bijverdiensten-bestand. Ik ga het jullie natuurlijk niet onthouden, zo ben ik.

  De bijverdiensten

  Waar gaat het over? Jullie weten ongetwijfeld dat ik in mijn vrije tijd Excel/VBA consulting aanbied. Op deze pagina lees je daar alles over. Om dit allemaal georganiseerd te krijgen, startte ik een Excelbestand op. De inkomsten werden op datum bijgehouden, en een draaitabel gaf mij alle informatie. Maar ik was niet voldaan, ondanks dat ik op Excel-vlak alles perfect gemaakt had (Dynamische bereiken, matrixformules, data validatie, VBA-code, …).

  Slimmer werken

  Wat schortte er? Eigenlijk moet je de gegevens van de klanten en de gegevens van de opdrachten scheiden. Je moet met 2 tabellen werken, en niet proberen om alles in 1 tabel te steken. Je hebt een tabel voor de klantgegevens, en een tabel voor de opdrachtgegevens. Access kan vlot overweg met zulke tabellen. Een tweede reden is dat ik snel rapporten wil genereren, zoals winst per maand, huidige projecten, afgewerkte projecten.

  Uitleg op de volgende pagina

  Dan maar eens Access uitproberen, en zien wat we daarmee bereiken. Download het bestand (in Access of zip formaat) aan het begin van de pagina en open het. In het vervolg van deze pagina leg ik uit wat je allemaal kan vinden in het bestand.
  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links