Kleurenstaafdiagram

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
 • Voorwaardelijke opmaak in staafdiagram
 • Inleiding

  In deze topic werd gevraagd om een staafdiagram in Excel te maken. Hierbij moet de balk van waarden onder een bepaalde afkapgrens (hier is die grens 50) een rode kleur hebben, de balk van waarden boven de afkapgrens moeten groen gekleurd zijn.

  Hoe doe je dit?

  "Hoe heeft-ie dat nu weer geflikt?" is dan wellicht de vraag. Hier is het antwoord. Start met de basisgegevens in kolom B. De bijhorende labels op de horizontale as staan in kolom A. Maak kolom C en D aan als volgt. Is het boven de afkapgrens zet dan in kolom C de waarde van de grafiek, anders krijgt het NB(). Dit staat voor de foutmelding "Niet Beschikbaar" en zal niet getoond worden in de grafiek. Analoog, is het onder de afkapgrens zet dan in kolom D de waarde van de grafiek, anders krijgt het NB(). Een gewone ALS-functie is al voldoende. Maak dan een standaard staafdiagram aan met twee reeksen. Reeks 1 zijn de waarden uit kolom C, reeks 2 zijn die uit kolom D. Geef elk zijn gewenste kleur, hier werd voor rood (onder) en groen (boven) gekozen. Klik dan met rechts op een reeks in de grafiek, kies Gegevensreeks opmaken, en kies het tabblad Opties. Stel de overlapping in op 100 en de reeksen zullen samenvallen. Excel toont de cellen met NB() niet in de grafiek. Als het wegvalt voor de ene reeks is er een waarde voor de andere reeks, en ook omgekeerd. Nu duidelijk?

  Opmerking

  Nog drie opmerkingen over deze techniek.

  1. We hebben eigenlijk een dummy reeks aangemaakt: we gebruiken 2 reeksen om in sé maar 1 reeks te tekenen. Door van deze techniek gebruik te maken, besef je wel dat de mogelijkheden zeer ruim zijn. Doe hier bij Jon Peltier maar de nodige inspiratie op. Eveneens niet te versmaden zijn de Exceltechnieken van Andy Pope.
  2. Een tweede opmerking betreft de "Groen" en "Rood" in de legende. Het oog wilt ook wat, natuurlijk. En terecht! Als je vindt dat dat niet echt professioneel staat, voeg dan nog een dummy reeks toe met dit keer wel de gewenste naam. Bijvoorbeeld: Omzet januari. Wil je Groen en Rood (met bijhorend kleurtje) in de legende wegkrijgen, klik dan eerst met de linkermuisknop op de legende. Dan klik je op het label "Groen" en druk je Delete. Hetzelfde voor "Rood". Enkel Verkopen januari blijft staan. Zo, dat weten jullie ook weeral.
  3. Ten slotte kan je de foutmeldingen in kolom B en C nog wegdoen met Voorwaardelijke opmaak. Je mag ook kolommen C en D verbergen, maar let op dat het dan nog wel getoond wordt in de grafiek. Indien niet, ga naar Extra > Opties > Grafiek, en vink "Alleen zichtbare cellen weergeven" uit.  Homepage

  Rubriek onderdelen

  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links