Tel alles op

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
 • Tel alles op
 • Inleiding

  Ook de code die ik hier heb neergezet, houdt verband met de belspelletjes op TV van weleer. Je hebt vroeger ongetwijfeld wel eens iets gezien in deze stijl:

  De uitdaging

  TEL ALLES OP:

  ACHTTIEN x VIER, - ZES, + VIJFTIEN, x TWEE, + TWINTIG

  Om dit op te lossen moet je vooral alle gekende wiskunderegels qua voorrang overboord gooien. Eerst los je de bewerkingen op zoals ze er staan. Vervolgens moet je ook de ACHTTIEN erbij optellen, de VIER, enz. Geen probleem voor de bezoekers van mijn site, die allen meer gewend zijn dan dit. Maar het wordt moeilijker: ook de ACHT en de TIEN uit ACHTTIEN moet je er nogmaals bijtellen, alle soortgelijke gevallen. Ik hoor je stilaan zuchten, en het is nog niet gedaan: de I uit ACHTTIEN is de Romeinse 1… Vergeet die en de andere Romeinse cijfers niet! En het houdt niet op: de V uit VIER is de Romeinse 5, daarna opnieuw een 1 toevoegen (dat wisten jullie al), maar vervolgens ook de 6 (VI dus) nog een keertje. Tja… u begrijpt nu beter de noodzaak van een automatische oplossing?

  Oplossing

  Hier is een oplossing: het bestandje hieronder bevat de VBA-code. Download en open het. Vul eerst de taal in, en vervolgens de opgave. De taal is ofwel English, ofwel Nederlands, het programma kan dus beide aan. Getallen tot 20 kunnen gedaan worden, en voor de rest moet je de VBA-code (geen paswoord) maar eens bekijken. Al de rest gebeurt automatisch.

  Ik heb eigenlijk liefst dat je niet meedoet met zulke belspelletjes (ze werden afgeschaft trouwens), maar indien toch… hopelijk win je iets! Als deze code geholpen heeft eis ik wel een percentage van de winst op!




  Homepage

  Rubriek onderdelen

  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links