Rekentabel
- 15/03/2008
Voorbeeldbestanden bij dit artikel: | |
Inleiding
Druk, druk, druk, ... Niet alleen met werken, maar ook Excellen. Ik post nog altijd dagelijks op meerdere forums, maar ook word ik aardig veel gevraagd voor Excel / VBA opdrachten. Laat maar komen! Maar daardoor is het hier op de site wel een tijdje wat stiller in de Excel sectie. Zullen we eens verandering in brengen.
In bijgevoegd bestandje heb ik een leuke techniek uitgewerkt om ZONDER VBA, USERFORMS OF ACTIVE X-ELEMENTEN de gebruiker om informatie te vragen. Er wordt redelijk wat voorwaardelijke opmaak gebruikt, maar dan wel op een gestructureerde manier, zodat dat gewoon gekopieerd kan worden en niet verschilt van cel tot cel.
Zo ziet het eruit:
Bovenaan deze pagina kan u het bestandje downloaden.
Uitleg
Het voorbeeldje gaat als volgt. Het is eigenlijk meer gericht op jonge kinderen, maar ik vond niet direct een betere situatie om mijn techniek hier te illustreren. De bedoeling is dat er een aantal getallen gekozen en ingevuld worden. Stel dat je zoals in de afbeelding hierboven 6 getallen kiest. Dan zal je die 6 getallen kunnen invullen in daartoe bestemde witte cellen. Er zijn wat simpele formules samen met voorwaardelijke opmaak die ervoor zorgen dat je net genoeg vakjes krijgt. Zet je 0, dan krijg je helemaal niets te zien!
Maar dat is nog lang niet alles! Als je alle kolommen zichtbaar maakt, dan kan je zien dat er nog een rist andere functies zijn. Die formules controleren of men geen fouten ingegeven heeft. Waarop wordt er gecontroleerd?
- Of je getallen ingegeven hebt en geen letters bvb;
- Of je het juiste aantal getallen ingegeven hebt;
- Of je unieke getallen ingegeven hebt;
- Of je geen witte cellen overgeslagen hebt.
Je begrijpt het goed: deze techniek is een alternatief voor userforms en VBA-code! Niet iedereen kan immers programmeren in VBA. Bovendien zijn er situaties waarin VBA niet toegestaan is. Of wil de gebruiker liever in Excelbladen zelf werken, en niet op een userform. Deze techniek is niet voor alle situaties geschikt, maar kan soms wel een goed alternatief zijn.
Naast voorwaardelijke opmaak toont het bestandje ook veel verschillende toepassingen van data validatie. Alle keuzelijstjes zijn zo aangemaakt. Ook heb ik cellen in een bereik samengenomen, en dat bereik dan gebruikt in een keuzelijstje.
Oh ja, de resultaten van de getallen zie je als je alles goed ingeeft en dan op de link klikt. De link heb ik met de HYPERLINK functie gedaan.
Veel leerplezier alweer en keep on Excelling!