Evolutiegrafiek

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
 • Evolutiegrafiek
 • Inleiding

  Nog niet zo lang geleden heb ik hier in de Excel artikels enkele visueel aantrekkelijke - en functionele - grafieken gezet. Tijd voor nog zo eentje: een Evolutiegrafiek. Ik weet niet of dit bestaat in goed Nederlands, maar het klinkt goed dus laten we het maar gebruiken. De grafiek zet wekelijkse gegevens (bv. persoonlijke financiën) uit. Er kunnen meerdere reeksen afgebeeld worden, en dat kan je zelf uitbreiden als je wilt. Maar die reeksen hebben over het algemeen een verschillende schaal; daarom is er beperkte VBA-code om de schaal van en de eenheden op de assen aan te passen.

  De rode lijnen markeren het einde van een kalenderjaar. De groene lijn duidt de huidige week aan. Die schuift dus automatisch mee op! Ontdek zelf hoe ik die lijnen daarop zet, het is zeker geen Werkbalk Tekenen die ik gebruik (want de lijnen verschuiven netjes mee).

  Schaal van de grafiekassen

  Er is nieuwe VBA-code bijgekomen! Het grootste stuk daarvan is van mij afkomstig, de rest is van Stephen Bullen en Rob Bovey, Excel MVP’s. Zij schreven code om het minimum, maximum en schaal van een grafiekas te berekenen, zodat de de waarden er goed opkomen (Excel kan dit ook zelf maar maakt soms nogal rare keuzes). Bekijk het gerust eens.

  Eindresultaat

  Dit is het resultaat (de gegevens werden gefingeerd):

  Download het voorbeeldbestand:
  Homepage

  Rubriek onderdelen

  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links