Professionele grafieken

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
 • Professionele grafieken
 • Inleiding

  Reeds meerdere keren heb ik de opmerking gelezen dat grafieken in Excel moeilijk te maken zijn en ook visueel onaantrekkelijk. Helemaal ontkennen doe ik geen van beide, vooral het eerste niet indien je een "geavanceerde" grafiek wilt. Maar het aantrekkelijker maken van Excel grafieken kan wel degelijk. Bekijk maar eens volgende voorbeeldjes. Die grafieken heb ik gemaakt voor een project van een goede vriend van mij over "Low cost carriers". Open het bestandje om de totstandkoming ervan te bekijken. Er staan meerdere andere grafieken in die (veel) verder gaan dan de standaardgrafieken in Excel. Voor het uittypen van een stap-voor-stap uitleg voor de grafieken heb ik helaas geen tijd. Je zal dus mijn hersenkronkels moeten ontcijferen om tot de werkwijze te komen :-) Weet wel dat ik nergens de Werkbalk Tekenen gebruikt heb. Dit is gedaan omdat bepaalde lijntjes mee moeten verschuiven indien de achterliggende gegevens wijzigen.

  Een schermafdruk

  Bladnr.TabbladOmschrijving
  1Dubbele grafiek2 grafieken boven mekaar. De onderste (mooie watervalgrafiek) is een detailkijk op 1 aspect uit de bovenste grafiek. Die heeft horizontale staven met verschillende kleuren.
  2Horizontale stavenHorizontale staven, maar met negatieve getallen
  3Oplopende trapZelfde principe als watervalgrafiek van hierboven. Er zijn labels voorzien en de X-aslabels staan anders uitgelijnd.
  4Dikke staven3 staven naast elkaar, zonder assen, en met verschillende blauwtinten
  5TaartTaartdiagram (pie chart) met kleine onderdelen uitgelicht uit de taart
  6Taart met staafTaartdiagram met een uitsplitsing van een categorie. Mooi omlijnd tevens
  72 staven2 jaren vergelijken. Met aangepaste labels.
  8Blauwe overgangEnkel de blauwe overgang is hier niet standaard
  9Dynamische grafiekEen grafiek van de gegevens van de laatste 5 maanden. Dat bereik is dynamisch. zie hier
  10Vraag & aanbodRecht uit de les Economie geplukt...

  Bijkomende tools

  Ik heb gebruik gemaakt van de XY Chart labeler van Excel MVP Rob Bovey. Deze links moet je ook zeker bezoeken: Jon Peltier, Andy Pope en Stephen Bullen en Roberto Mensa.
  Homepage

  Rubriek onderdelen

  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links