Volg de tennismatch

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
 • Tennisscore
 • Inleiding

  Niet enkel de voetballiefhebbers komen op mijn site ruimschoots aan hun trekken, de sportliefhebber in het algemeen vindt nogal wat Excelmateriaal dat sportgerelateerd is. Deze pagina is voor tenniss(t)ers. Elders op de site vinden zij trouwens alle recente uitslagen van grandslamwedstrijden, maar hier is meer! De code en het bestand die ik op deze pagina beschrijf, hebben waarschijnlijk een grotere intellectuele uitdaging dan dat ze nuttig en bruikbaar zijn. Wie weet misschien toch…

  Een tennistornooi

  Waar gaat het over? Stel je voor dat enkele vrienden een tennistornooi hebben opgezet. Er worden matchen gespeeld en de stand moet bijgehouden worden. Punt per punt dan nog. En ook liefst wat statistiekjes zoals het aantal punten gemaakt enz. Download en open dit bestandje van mijn hand eens:

  Qua gebruik is dit bestandje zowat het simpelste dat je op mijn site kan vinden. Klik met de muis op de knop "New match" en vul de namen van de spelers in. Spelers klaar? Want de match kan beginnen! Zo simpel is het. Klik nu per punt op de knop van de speler die het punt gewonnen heeft. Makkelijk, toch?

  Je hoeft verder werkelijk niets te doen, de VBA-code berekent alles. Nieuwe standen, gemaakte punten, etc. Gewoon terwijl diegene die de stand bijhoudt op de laptop rustig verder aan zijn biertje kan lurken.

  Inspiratie

  Ik kwam op het idee om dit te maken via het IBM Scoreboard. En net nu heeft Justine Hénin voor de vierde maal op rij Roland Garros gewonnen! Bij elke grandslam houdt deze tool de stand bij, punt per punt, van alle wedstrijden die op dat moment aan de gang zijn. Inclusief gedetailleerde statistieken. En zoiets wilde ik ook eens in Excel maken. Wanneer op mijn pagina over een lopende stopwatch ook een stopwatch met LED‘s staat, dan kan je daar de inspiratie opdoen om de oplichtende LED's van het IBM Scoreboard volledig na te maken in Excel. Dat zou pas echt de max zijn!

  Aanpassingen

  Ik ben al even aan de code en het bestandje bezig geweest, en ben van plan om dat nog verder te ontwikkelen. Dit is versie 1.11 van het bestand. Het belangrijkste dat er nog niet in zit, zijn een tie-break en een "lange laatste set". Wat ik verder nog wil doen, is het tonen van wie de opslag heeft, wie het laatste punt maakte, wanneer het game point/set point/match point is, enz. Kom geregeld nog eens piepen of er al vooruitgang geboekt is.

  Huidige features:

  • Stand in het huidige game
  • Stand in de huidige set
  • Aantal punten gewonnen
  • Aantal games gewonnen
  • Aantal sets gewonnen
  • Kiezen naar hoeveel gewonnen sets men speelt
  • Overzicht van de afgewerkte sets

  UPDATE: Dit is versie 1.11 van het bestand. Nieuw in deze versie:

  • Aantal game points, voor de juiste speler
  • Welke speler won het laatst gespeelde punt?
  • Allerlei kleine verbeteringen in de code

  Laat mij via e-mail gerust weten als en hoe je dit bestandje gebruikt. Veel plezier alvast!
  Homepage

  Rubriek onderdelen

  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links