Snelmenu uitbreiden

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
 • Snelmenu uitbreiden
 • Snelmenu uitbreiden
 • Inleiding

  Verschillende objecten in Excel hebben een snelmenu als je er met de rechtermuisknop op klikt. Cellen, grafieken, draaitabellen, bladtabs onderaan, de statusbalk, rij- en kolomkoppen, … Items toevoegen kan bij een aantal van die snelmenu’s (ook wel contextmenu‘s genoemd). De meest gebruikte is de rechtermuisklik op een cel of cellenbereik. Daar iets aan toevoegen is redelijk straightforward.

  Zoals te lezen is in het bestandje, zal een item toegevoegd worden als je in dat bestand aan het werken bent. De extra optie is niet beschikbaar als je niet in dat bestand bent (al is het niet moeilijk om dat ook te doen).

  Nieuwe opties

  Open het bestandje en klik met rechts op een cel of bereik. Er is een extra mogelijkheid bijgekomen, nl. Pas een kleurtje toe. Daarbinnen heb je nog 2 mogelijkheden: je kan een rode tekstkleur toepassen of een blauwe celkleur, beide hebben een passende afbeelding gekregen d.m.v. faceId 2628 en 1381, resp. Je kan die wijzigen als je wil. De letter in de menuutjes die onderstreept is (de accelerator), geef je zelf aan door een ampersand (&) te zetten vóór de letter die onderstreept moet worden. Dan kan je met het toetsenbord werken en niet met de muis.

  Je kan trouwens geen afbeelding plaatsen voor een item indien er zoals hier nog verdere opties volgen. Maar de code die ik jullie hier geef kan wel vereenvoudigd worden tot het toevoegen van een item zonder verdere opties.

  Als je deze handige code wilt gebruiken in jouw bestand, kopieer zowel de code uit de module als de code bij ThisWorkbook. Anders zal het niet werken. Groot voordeel van deze code is dus dat je het snelmenu kan personaliseren met zowat elke macro die je zou willen. Nadeel: je moet die macro wel zelf schrijven ;-) Waar een wil (Wim) is, is een weg…

  Voor een mooie variatie op dit thema, kijk eens op de site van Excel MVP Tom Urtis: dit artikel.
  Homepage

  Rubriek onderdelen

  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links