Waarschuwingsmeldingen voor hyperlinks uitschakelen

Example files with this article:
 • Waarschuwingsmeldingen voor hyperlinks uitschakelen
 • Inleiding

  In mijn vorig artikel toonde ik jullie hoe je gemakkelijk TM1 processen en rekenregels kan documenteren. [Het artikel is wel in het Engels geschreven.] Een van de mogelijkheden die we bekeken hebben was dat je een bestand kan openen door op een hyperlink te klikken. Die link wordt gemaakt met behulp van de HYPERLINK function. Het bestand zal geopend worden en je springt er naartoe. Heel handig en het bespaart ons kostbare tijd !

  Echter, Excel zal hierbij meldingen weergeven om ons te waarschuwen, meldingen die (mijns inziens) zenuwslopend kunnen zijn na een tijdje. "Ja Microsoft, ik weet echt dat het om een extern bestand gaat, je moet mij niet verwittigen elke keer wanneer ik op een link klik." Het zijn dan zelfs nog 2 meldingen voor elke klik, bij mij ten minste, dus dat helpt ook niet echt om de bloeddruk aanvaardbaar laag te houden.

  Merk op dat de tweede melding zelfs in het Engels is, niet in het Nederlands. Nu, ik vroeg mij dus af of het mogelijk is om deze meldingen uit te schakelen ? Blijkt dat dat wel kan. Maar niet gewoon in Excel met een instelling, zoals je zou verwachten. Je mag alle Opties nagaan bij Bestand, het Vertrouwenscentrum, enz. maar geen mogelijkheden daar. Ook niet in VBA: "Application.DisplayAlerts = False" brengt ook geen soelaas. De enige optie die over blijft: het register ! Stom en ongelooflijk hoe dit kan, maar het lijkt de enige manier te zijn.

  Veranderingen in het register

  Onderstaand vinden jullie mijn 4 aanpassingen binnen deze set van waarschuwingsmeldingen:

  Windows Registry Editor Version 5.00
  
  [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\16.0\Excel\Security]
  "ExtensionHardening"=dword:00000002
  
  [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\16.0\Common\Security]
  "DisableHyperlinkWarning"=dword:00000001
  
  [HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\.RUX_auto_file]
  "EditFlags"=dword:00010000
  
  [HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\.pro_auto_file]
  "EditFlags"=dword:00010000
  

  Kopieer en plak de code in een gewoon tekstbestandje, en sla het op het de extensie .reg. Dan dubbelklik je op het bestand, bevestig 2 keer en dat is het. Zorg ervoor dat je eventueel aanpassingen maakt voor de 16.0 als het versienummer van Excel, en ook om de extensies toe te voegen/te wijzigen (.pro en .RUX in mijn geval). Eveneens moet je bijvoorbeeld Notepad++ als standaard programma koppelen aan de PRO en RUX bestanden, mocht dat nog niet het geval zijn.

  Ter info: de bovenstaande code heb ik verkregen door de aanpassingen manueel te doen en vervolgens de inhoud van de sleutel/map te exporteren. Dit zal de kans op typos of andere fouten verminderen. Hexadecimale waarden, decimale waarden, tekstwaarden, ... het is niet zo moeilijk om een foutje te maken en het register om zeep halen is wel 1 van de laatste dingen die je wil doen op een PC.

  Ik hoop dat deze kleine hacks jullie ook de nodige tijd besparen !
  Homepage

  Rubriek onderdelen

  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links