Een eigen huis

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
 • Een eigen huis (Versie 3.3)
 • Inleiding

  "Een eigen huis, een plek onder de zon…" Wie onder ons droomt er niet van een eigen huis… Ik zit nu al een tijdje in de fase van het zoeken naar een huis/appartement. Nu, hierin een keuze maken is niet makkelijk, dat weet iedereen. Maar de financiële kant van de zaak is ook niet iets om licht over te gaan.

  Excel kan ons helpen

  Ik heb voor mezelf een Excel bestand opgesteld om een zo duidelijk mogelijk beeld van de financiële kant te scheppen. Uiteraard zet ik het dan ook op mijn site, zodat jullie er ook gebruik van kunnen maken. Dit bestand is voor de situatie in België, meer bepaald in het Vlaamse Gewest, maar is mits een paar kleine aanpassingen algemeen bruikbaar. Zo ook geldt het voor de aankoop van een bestaande woning, geen nieuwbouwproject (BTW).

  De algemene idee achter het bestand, is dat je op basis van de prijs van een onroerend goed gaat uitrekenen hoe (en of) je dat kan financieren. De financiering gebeurt via eigen middelen en/of via een lening. Met belastingsvoordelen wordt hier geen rekening gehouden. Het bestand focust op de vraag: Kan dit of dat droomhuis financieel ook een droomhuis zijn? De kosten die je betaalt bij de notaris heb ik van de officiële website.

  Het gebruik van het bestandje hoeft op zich geen uitleg. Links staan de resultaten op basis van de gegevens die je rechts in de gele vakken invult. In 2 verborgen kolommen rechts staan de berekeningen. Geen enkele berekening gebruikt VBA-code.

  Zet in de Excel opties het vinkje aan bij Iteraties (bij Berekenen / Calculation). Zoniet krijg je kringverwijzingen.

  Wordt vervold…

  Op pagina 2 staat de Excel uitleg over het bestand.
  Homepage

  Rubriek onderdelen

  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links