Analysis Toolpak zonder Analysis Toolpak

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
 • Niet-Analysis Toolpak varianten
 • Inleiding

  "Analysis Toolpak zonder Analysis Toolpak": wat is me dat voor een cryptische titel! Wees gerust, ik zal het uitleggen… Excel MVP Frank Kabel heeft eind 2004 een aantal functies van Analysis Toolpak (ATP) omgezet in uitgebreide formules, die NIET Analysis Toolpak vereisen.

  Waarom? En wat is Analysis Toolpak? Analysis Toolpak is een Excel invoegtoepassing, die een aantal niet-standaard functies groepeert. Bv. een functie voor het berekenen van het weeknummer van een datum, een getal omzetten in binaire nulletjes en eentjes, het kleinste gemene veelvoud van een aantal getallen, enz. Allemaal handige functies, maar er zijn 2 grote problemen mee:

  1. Je moet zelf eerst de Analysis Toolpak invoegtoepassing laden. Dat kan via menu Extra, dan Invoegtoepassingen en dan het juiste vinkje zetten). Anders kan je geen gebruik maken van die functies en komt er telkens een #NAAM! foutmelding. Prettig is anders! Het is zelfs zo dat Analysis Toolpak standaard niet beschikbaar is. In Excel 2007 en hoger heb je minder last: analysis toolpak functies werden daar omgezet als gewone Excel functies.

  2. Excel versies zijn er in vele talen. Bij het openen van een bestand in een andere taal, worden alle formules automatisch vertaald door Excel. Of toch bijna alle functies. U raadt het al: de functies uit Analysis Toolpak worden niet vertaald! Gevolg is weer de gevreesde #NAAM! foutmelding.

  3. Analysis Toolpak functies werken niet als je ze bijvoorbeeld gebruikt bij Voorwaardelijke opmaak.

  Hoe moet het dan verder? Nooit Analysis Toolpak gebruiken? Neen. Indien jouw bestanden nooit op een andere PC terecht komen, en je hebt de invoegtoepassing geladen, dan is er hoegenaamd geen enkel probleem. Gebruik gewoon die formules. Heb je slechts een handvol van die formules en moet je toch het bestand op een andere PC zetten, pas het dan manueel aan. Vanaf dat je veel (belangrijke) functies hebt, kan je beter Analysis Toolpak niet meer gebruiken.

  Dan vragen jullie mij: Wim, wat is het alternatief dan? Wel, ofwel ga je voor een VBA oplossing. Je schrijft dan je eigen custom function. Simpel gezegd, een nieuwe functie die dan beschikbaar wordt in je hele bestand, en waarvan er op deze site ondertussen al heel veel voorbeelden staan.

  Ofwel, en dat is wat Frank deed, herschrijf je de functies met andere functies die GEEN Analysis Toolpak vereisen. Alle andere functies in Excel, zeg maar. Al is dat niet simpel uiteraard. De nieuwe functies zullen veel langer worden, sommige zullen zelfs matrixformules moeten worden, en andere zijn gewoonweg niet om te zetten (en heb je VBA nodig). Van 32 functies heeft Frank de niet-ATP variant opgesteld. Hij postte ze in de blog van Excel MVP Dick Kusleika, in 4 delen: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4.

  Alternatieve functies

  Het opstellen van de formules is niet mijn verdienste, wel het samenbrengen en het voorzien van voorbeelden. Je ziet dat het doenbaar is, maar niet echt simpel (en dat is een understatement)! Als economist moet ik weten dat "There's no such thing as a free lunch": voor wat, hoort wat. Je hebt nu functies die altijd beschikbaar zijn en door Excel correct vertaald worden, maar ze zijn wel langer geworden en vragen meer geheugen van de PC. Dat is de trade-off die je moet maken.

  Van deze functies vind je in het bestandje de niet-Analysis Toolpak variant (alfabetische volgorde (Engels)):

  OmschrijvingATP NederlandsATP Engels
  Bessel J-functieBESSEL.JBESSELJ
  Binair naar decimaalBIN.N.DECBIN2DEC
  Binair naar octaalBIN.N.OCTBIN2OCT
  Decimaal naar binairDEC.N.BINDEC2BIN
  Decimaal naar octaalDEC.N.OCTDEC2OCT
  Zijn 2 waarden gelijk of nietDELTADELTA
  Zet een bedrag als een breuk om in een decimaal getalGULDEN.DEDOLLARDE
  Zet een bedrag als een decimaal getal om in een breukGULDEN.BRDOLLARFR
  Zelfde dag in andere maandZELFDE.DAGEDATE
  Laatste dag van (mogelijk andere) maandLAATSTE.DAGEOMONTH
  FoutfunctieFOUTFUNCTIEERF
  FoutcomplementFOUT.COMPLEMENTERFC
  Dubbele faculteitDUBBELE.FACULTEITFACTDOUBLE
  Grootste gemene delerGGDGCD
  Groter danGROTER.DANGESTEP
  Hexadecimaal naar binairHEX.N.BINHEX2BIN
  Hexadecimaal naar decimaalHEX.N.DECHEX2DEC
  Hexadecimaal naar octaalHEX.N.OCTHEX2OCT
  Is het een even getal of niet?IS.EVENISEVEN
  Is het een oneven getal of niet?IS.ONEVENISODD
  Kleinste gemene veelvoudKGVLCM
  Afronden naar veelvoudAFRONDEN.N.VEELVOUDMROUND
  MultinomiaalMULTINOMIAALMULTINOMIAL
  Netto werkdagenNETTO.WERKDAGENNETWORKDAYS
  Octaal naar binairOCT.N.BINOCT2BIN
  Octaal naar decimaalOCT.N.DECOCT2DEC
  Integer deel van een delingQUOTIENTQUOTIENT
  Willekeurig getal tussen grenzenASELECTTUSSENRANDBETWEEN
  Som van een machtreeksSOM.MACHTREEKSSERIESSUM
  Vierkantswortel van (veelvouden van) piWORTEL.PISQRTPI
  WeeknummerWEEKNUMMERWEEKNUM
  WerkdagWERKDAGWORKDAY

  Wie zin en kennis heeft, mag de andere Analysis Toolpak functies ook eens proberen om te zetten. Laat het mij weten als het lukt. Met de rood gekleurde cellen in het bestandje is er nog een probleem. Als je er meer over wil weten, mail dan maar.

  Update: Guy Meulemans (GiMe) mailde mij voor 2 correcties: bij NETTO.WERKDAGEN en WERKDAG. Bedankt Guy!

  Update: Deze week heeft Wim Hendriksen (Thoralf) mij gemaild met een alternatief voor de GULDEN.BR functie. Ik heb het aangepast in het bestandje (rij 9). Bedankt en proficiat Wim!

  Triestig nieuws kwam er op 5 januari 2005. Frank Kabel stierf in een accident. Hij had op zeer korte tijd zijn Excel MVP award verdiend. O.a. voor 27.000 newsgroup posts op 1 jaar tijd, dus bijna 75 posts per dag… De hele Excel community heeft toen een uiterst gewaardeerd iemand verloren.

  Om toch met een prettige noot af te sluiten: hopelijk hebben de nieuwe functies hun nut voor jou!
  Homepage

  Rubriek onderdelen

  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links