Centrale formules

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
 • Centrale formules
 • Inleiding

  Formules zijn er in vele geuren en kleuren in Excel, dat moet ik jullie niet meer vertellen. Heb je al eens een keertje het type formule gezien dat ik in bijgaand bestandje toon ?

  De formules =resultaat en =Totaal_jaar worden als dusdanig gebruikt in het bestand. Zijn dat functies die bekend zijn in Excel en hebben jullie nieuwe functies gemist ? Neen, die heb ik zelf toegevoegd aan het Excel bestand bij de namen (ga naar Formules > Naam definiŽren, of Ctrl + F3):

  Gegeven dat de cursor in cel C5 staat, januari, dan is het resultaat gelijk aan =C3 - C4. Belangrijk is dat het relatieve cellen zijn die we opnemen: de formule zegt eigenlijk: neem de cel in dezelfde kolom, 2 rijen naar boven, en trek daarvan af de cel uit dezelfde kolom, 1 rij naar boven.

  Voeg je een rij in tussen rij 3 en rij 4, dan breek je de formule voor het resultaat... Voorzichtigheid is dus geboden ! Er zijn echter ook grote voordelen gemoeid met deze benadering. Zo kan je een lange formule 1 keer in de namen zetten, en vervolgens kan je in heel veel cellen volstaan door gewoon de naam van de formule te zetten. Handig toch !

  Voor de formule voor het jaartotaal (=Total_year) geldt dezelfde benadering: maak de som van de getallen die je vindt in de 12 kolommen links van het jaartotaal, op dezelfde rij. Ook hier weer, als je bvb. kwartaal 1/2/3/4 wil invoegen, dat kan maar dan moet je de relatieve celverwijzingen aanpassen om de juiste 12 cellen op dezelfde rij te nemen. Overigens noem je de formules zoals je zelf wil en duidelijk vindt, dat hoeft niet overeen te komen met de rij of kolom die je wenst te berekenen.

  Kan je nu verklaren waarom we in de formule voor het jaartotaal zien staan dat kolom XEU genomen moet worden ? Inderdaad, de cursor staat in kolom C en als we dan nog 12 kolommen naar links moeten gaan, gaat Excel verder tellen beginnende vanaf de allerlaatste kolom ! Een Excel weetje ;-)
  Homepage

  Rubriek onderdelen

  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links