Stergrafiek

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
 • Stergrafiek
 • Inleiding

  Dag allen! 2 dagjes verlof, dus hier is nog eens een nieuwe pagina op mijn site. Gisteren bekeek ik Ben X, het regiedebuut van Nic Balthazar. Het is een zeer degelijke en beklijvende film. De film gaat over een autistische jongen die op school gepest wordt en zijn toevlucht neemt in de virtuele wereld van computergames. Het is gebaseerd op waargebeurde feiten. Een aanrader!

  Ik was aan het surfen op IMDB.com naar de film en zag daar de User Rating van de film: 7.8/10. Dit geeft dan 8 gele sterren, en 2 niet-gekleurde sterren. Ik dacht: waarom zet ik dit niet in een Excel grafiek? En dan ook met 7,5 op 10 dat getoond wordt als 7 volle sterren, en dan een halve ster. Of 8,3 op 10: 8 volle sterren en dan een ster die voor 30% gevuld is. Maar hoe doe je zoiets?

  Stapsgewijze uitleg

  Hier zijn de stappen die je moet volgen (gebruik evt. de gegevens uit mijn voorbeeld hierboven):

  1. Begin met het maken van 2 sterren via Autovormen. Toon de werkbalk Tekenen via Extra > Aanpassen&hellip Op die werkbalk klik je op Autovormen, dan "Sterren en vaandels", en dan een ster. Je mag uiteraard ook een andere autovorm kiezen.
  2. Teken een ster ergens op je werkblad. Tip: als je Shift ingedrukt houdt bij het slepen, is de verhouding hoogte / breedte constant. Klik met rechtermuisknop op de ster, en bij de opmaak van de autovorm kies je voor een rode opvulkleur.
  3. Ben je klaar, kopieer dan de ster. Pas de tweede ster aan met een witte opvulkleur, en belangrijk, zet die op transparant (zelfde dialoogvenster).
  4. Selecteer de cellen met de quoteringen. Kies voor Invoegen > Grafiek…. Neem een Staafdiagram, en vervolgens een Gegroepeerde staaf. In het volgende scherm zet je de labels voor de Categorie-as als zijnde de filmnamen (in mijn voorbeeld). [Het Excel bestand hierboven bevat een leuke techniek in kolom D om zowel filmnaam als quotering als label te gebruiken.]
  5. Vul de overige schermpjes ook in, o.a. de grafiekopties. Rasterlijnen mogen uit, legende hoeft niet, andere labels ook niet, en ook geen gegevenstabel. Een grafiektitel mag je opgeven indien gewenst. Kies de locatie van de grafiek.
  6. En nu begint het interessante werk. Kopieer de rode ster, klik een balk aan op de grafiek en kies Bewerken > Plakken ( Ctrl + V). Je krijgt nu 1 ster per balk. Klik met de rechtermuisknop op de ster, en kies Tekengebied opmaken. Vervolgens ga je voor Opvuleffecten en bij Afbeelding klik je de optie "Stapelen en aanpassen aan" aan. Neem 1 eenheid per afbeelding.
  7. Ben je nog mee? Dan heb je het lastigste achter de rug. Vervolgens voeg je een tweede gegevensreeks toe op de grafiek. Klik met rechtermuisknop op de grafiek, en kies Brongegevens… De waarden voor deze reeks zijn cellen met telkens het maximum te behalen (hier 10 in het voorbeeld). Aan de labels voor de Categorie-as wijzig je niets. Volg dan dezelfde werkwijze als in het punt hierboven, maar dit keer kopieer je de witte doorschijnende ster.
  8. Laatste stap van het verhaal: klik één van de twee reeksen aan met rechtermuisknop, kies Gegevensreeks opmaken, ga naar de tab Opties, en zet de Overlapping op 100. Klaar !
  9. De rest is nog opmaak / cosmetica. Je kan de horizontale as onderdrukken, de lijn van de verticale as niet laten tonen, het tekengebied geen kleur geven en geen rand, enz.

  Laat het maar weten als je ergens vastzit, via mail.
  Homepage

  Rubriek onderdelen

  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links