Tekst passend maken

Inleiding

Elk Excel bestand bevat heel veel cellen die je kan gebruiken, aan cellen is er echt geen gebrek ! Maar soms kan het voorkomen dat we de kolombreedte echt niet kunnen vergroten, bvb. voor opmaakdoeleinden of visuele voorstellingen. Bijvoorbeeld, stel dat onze bedrijfsrapportage op een dusdanige manier opgezet werd, dat de kolombreedte die we willen vergroten, echt niet kan verbreed worden. Het zou leiden tot ongewenste effecten in andere cellen van dezelfde kolom, mochten we de kolom breder maken.

In dat geval kunnen we de cel opmaken zodat de inhoud steeds krimpt met zodat het past binnen de toegestande kolombreedte. Bijvoorbeeld, we kunnen de dag van vandaag voluit schrijven zoals hier:

Dit is oké, de lettergrootte is goed. Echter, kijk eens wat er gebeurt als we springen naar 20 augustus 2020:

Oei, daar hebben we een klein probleem !

De oplossing bestaat erin om de celopmaak te veranderen in de tab Uitlijning. Daar kan je geraken via een rechtermuisklik op de groene datum-cel, dan Celeigenschappen... nemen en dan het 2de tabje.

Nu is het wel passend, hoewel de lettergrootte zal verkleinen op het moment dat er een nog langere datum/tekst in de cel moet staan. Het zal wel leesbaar blijven.

Veel plezier !
Homepage

Rubriek onderdelen

Over Wim

Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

Andere links