De rekening terugbetalen

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
 • Rekening
 • Update

  Zie hier voor een artikel over hetzelfde onderwerp maar dat wel verder gaat en dus interessanter is.

  Inleiding

  Hallo allemaal… Het is een tijdje geleden dat er nog iets nieuws op de site kwam op Excel gebied. Hier is nog eens een bestandje. Als iemand een rekening betaalt voor een aantal mensen tegelijk, en daarna van de anderen hun bijdrage wil berekenen, dan kan je het bestand bovenaan gebruiken.

  Het is echt heel simpel van opzet, en ook de formules zijn niet heel moeilijk. Niets VBA-code of zo. We gingen over laatst met 5 collega‘s steengrillen en bowlen in Antwerpen. Ontzettend tof, goed geamuseerd, veel te snel voorbij. De rekening was 169,20 €, opgehoogd tot 175 € met een fooi.

  Drie personen van de 5 betaalden elk een stuk van de rekening, nadien zou ik dan wel even de rekening maken en alles tot op de eurocent uitrekenen. Uiteraard gebruikte ik daar Excel voor! Het resultaat staat hier op mijn site aangezien dit volgens mij anderen ook van nut kan zijn.

  De toepassing

  Nu, je hebt 2 soorten uitgaven:

  1. uitgaven van ieder persoon afzonderlijk
  2. uitgaven voor alle personen samen

  Categorie 1 is uiteraard de ruimste. De biertjes die ik drink zijn uiteraard voor mijn rekening. Categorie 2 is bijvoorbeeld een fooi die gegeven wordt. Bedragen in die categorie worden niet opgesplitst en ieder betaalt een gelijk deel.

  De bedoeling is nu om dit in te vullen in het Excel bestand. Raadpleeg indien nodig het kasticketje. Bovenaan zie je de namen van de 5 personen. In kolom B staan de uitgaven. Vermeld telkens ofwel de eenheidsprijs (categorie 1) ofwel de totale prijs (categorie 2). Voor eenheidsprijzen vul je het totaal aantal eenheden in. Tevens vul je verder de rij aan bij voor de personen: hoeveel consumeerde elke persoon van elk item?

  Uitgaven van categorie 2 gelden voor alle personen samen. Je zet dan de totale prijs, maar aantallen invullen hoeft niet. Je weet toch dat iedereen daar hetzelfde deel van betaalt. Die totale prijs wordt gedeeld door het aantal personen, dat je invult in cel C6. De steengrill uit rij 16 had ik trouwens ook als een totale prijs van 120 € (dus 5 keer 24 €) kunnen doen, en de eentjes weglaten. Dat geeft hetzelfde resultaat.

  De rest wordt gedaan door een aantal simpele formules. De getalopmaak van de cellen moet je eens bekijken, vooral die in cel F27. In cel C29 kan je nog bepalen tot op welk bedrag afgerond moet worden.

  Nieuwe namen en uitgaven voeg je best ergens in het midden in. Dan worden de formules automatisch aangepast. Om een nieuwe persoon toe te voegen, kan je bvb. kolom H kopiëren en vóór kolom H plaatsen. Voor een nieuwe uitgave: kopieer bvb. rij 15 en voeg ze ergens tussen de andere uitgaven tussen. Verander de naam en de aantallen en klaar! Maar wis natuurlijk geen formules!

  Voortborduren

  Als je dit alles nog wat verder wil uitdiepen, kijk dan eens hier: topic op MrExcel.

  Veel plezier ermee.
  Homepage

  Rubriek onderdelen

  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links