Excel naar SQL Server

Inleiding

Zoals sommigen onder jullie misschien al weten, ben ik bezig met het doorgronden van SQL Server 2008. Excel is nog steeds een fantastisch programma, maar dat wil niet zeggen dat het het meest geschikte programma is voor zowat alles op een PC. Databases zet je namelijk liever niet in Excel, maar eerder een relationele databank zoals Microsoft SQL Server, Oracle of MySQL, of Microsoft Access als je die andere tools niet beschikbaar hebt.

De gegevens die je op mijn voetbalpagina’s kan raadplegen, kwamen tot hiertoe allemaal uit een Excel file. Tevens haalde ik de historiek (wedstrijden van mijn favoriete ploegen) op uit een ander Excel bestand. Met de nodige autofilters, sortering en copy-paste acties lukt dat wel. Maar netjes is het niet echt, want… Excel is geen database programma.

Kan het beter?

Dan kan je 2 dingen doen:

  1. Tegen wil en dank Excel blijven verder gebruiken
  2. Een programma zoals SQL Server 2005 of 2008 gebruiken voor de (voetbal)database.

Ga je voor de snelste en makkelijkste weg, kies dan optie 1. Wil je jezelf verbeteren en je kennis uitbreiden, ga dan voor optie 2. Ik heb voor optie 2 gekozen. Relationele databanken mogen je dan wel niet vreemd in de oren klinken, en ook van SQL query’s moet je al wat kaas gegeten hebben. Maar per slot van rekening heb je prima handboeken over deze thema’s, en kan je ook op internet heel veel materiaal vinden.

Voor mijn bezoekers op de website verandert er enkel wat in de positieve zin. De historiek van BOTS en Lucyvo is nu wekelijks (of vaker) bijgewerkt. Kalenders en vooruitblikken kunnen makkelijker gegenereerd worden. Er zit ook meer consistentie in de ploegnamen door het normaliseren in de database.

Toekomstplannen

Op termijn is het de bedoeling om deze website meer dynamisch te gaan maken, door bijvoorbeeld ASP.NET te gebruiken in plaats van de (statische) HTML zoals nu. De ASP codes zullen hun gegevens dan in real-time uit de SQL Server database kunnen ophalen, die gehost wordt bij een provider. Maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek voor mij - stapje voor stapje verbeteren en dan zien we wel!

Geniet nog van de heerlijke Kersttijd en tot later op de site.
Homepage

Rubriek onderdelen

Over Wim

Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

Andere links