Enquête opstellen en analyseren

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
 • Enquête
 • Inleiding

  Nog niet zo lang geleden maakte ik een bestandje voor het opstellen en analyseren van een enquête. Het zal waarschijnlijk niet direct van toepassing zijn voor jouw situatie, maar met wat aanpassen en uitbreiden of inkorten kan het ook jouw enquêtes aan! De grafieken krijg je er zo bij.

  16/02/2009: Joris Billeau heeft een foutje ontdekt in kolom AJ van tabblad 'Input antwoorden'. Dit werd verbeterd en de nieuwe file staat online. Bedankt Joris.

  Mail mij als je de Excelversie wil van het zip-bestand hierboven.

  Beschrijving van de toepassing

  Enige uitleg is wel op zijn plaats. Mijn versie van de enquête is bedoeld voor de evaluatie van 4 lesgevers door studenten. Alle studenten zijn onderverdeeld in 14 groepen, en krijgen les van één van de 4 docenten. De groepen hebben namen GRP1 t.e.m. GRP14. Na afname van de enquête worden alle ingevulde formulieren opgehaald en gesorteerd per groep. Alle vragen uit de enquête hebben dezelfde 5 antwoordmogelijkheden:

  • Helemaal niet akkoord
  • Niet akkoord
  • Geen uitgesproken mening
  • Akkoord
  • Helemaal akkoord

  Hiermee heb je dus een overzicht van de parameters in de enqête. Vul dan de informatie op de schermen in volgorde in, d.w.z. begin met het tabblad Intro. Eerst de cel met de naam, het aantal vragen van de enquête, aantal groepen en aantal antwoordcategorieën. Dan de gegevens over de groepen en de antwoordcategorieën. Delete geen formules!

  Dan ga je naar het blad Vragenlijst, waar je de de formules in cellen B14 en daaronder, overschrijft met de eigenlijke vragen. (Daar mogen de formules dus wel overschreven worden.) Print de vragenlijst, en laat die invullen door de respondenten. Laat ze zeker het groepnummer invullen.

  Vervolgens is het tijd voor het saaie werk: het antwoord van elke respondent op elke vraag intypen. Dat gebeurt in het tabblad "Input antwoorden". Vanaf cel C4 mag je eraan beginnen… Je overschrijft de 1-tjes die er nu al staan.

  De resultaten van de enquête vind je dan onder twee vormen: als percentages en in grafieken. De percentages en aantallen wijzen zichzelf wel uit vermoed ik. Die staan op het tabblad Berekening.

  De grafieken staan op het tabblad… Grafieken. Per vraag krijg je de frequentie van elk mogelijk antwoord in een staafdiagram. De grafieken zijn mooi uitgelijnd en hebben dezelfde grootte. Op deze pagina staat er code die enorm handig is in dit opzicht.

  Je kan ook de resultaten laten zien voor groepen apart. Bekijk daarvoor kolom H in het tabblad Intro. Ik heb er ook bewust voor gekozen om geen beveiliging in het bestand aan te brengen. Gegeven dat dit bestand vast en zeker nog door jullie, geïnteresseerden, moet aangepast worden, lijkt me dat niet nuttig. Zo kunnen jullie exact zien wat ik gedaan heb. Geraak je er echt niet uit, stuur me dan een mail en we lossen het op.

  Voor VBA-code die automatisch een zelf gekozen aantal keuzevakjes neerzet (bv. voor Multiple choice), zie op deze pagina. Zo, alweer een mooi bestandje toegevoegd aan de site. Doe er maar jullie voordeel mee. Succes ermee!
  Homepage

  Rubriek onderdelen

  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links