Een bereik sommeren

Inleiding

Heel vaak hebben we in Excel gewone simpele sommen nodig. Je zet de SOM functie in een cel om bijvoorbeeld de rijen erboven op te tellen. Bijvoorbeeld de kosten van een avondje uit worden per persoon opgeteld. Of het aantal doelpunten van je favoriete voetballer opgeteld over alle seizoenen en wedstrijden.

Dit is ook niet moeilijk in Excel en iedereen heeft dit reeds vaak gedaan. Hier wil ik jullie gewoon een handige sneltoetscombinatie aanleren: Alt-=. Dit roept de Autosom functionaliteit op.

Hoe sommeren we cellen op een snelle manier

In bovenstaande schermafdruk willen we de gele cellen opvullen met de som per kolom (jaar) en per rij (bedrijf). Dat is heel gemakkelijk:

  1. selecteer de cellen C3:F12
  2. druk Alt-=

Inderdaad, zo simpel is het ! Dezelfde werkwijze geldt ook voor bereiken van maar 1 kolom of 1 rij.

Het lint

In het lint bovenaan het Excel programma vind je ook dezelfde optie als je niet de sneltoetscombinatie wil onthouden.

Je ziet dat je daar ook met enkele simpele muisklikken ook automatisch de gemiddelden in de cellen kan zetten. Wat je ook kan doen is de cursor zetten in de eerste cel waar een som formule moet komen, dan Alt-= drukken en bevestigen met Enter of nog een keer =.

Zelf gebruik ik niet veel sneltoetscombinatie maar Alt-= is zeker één van de favorieten, naast Ctrl-Enter om een waarde of formule in te geven, tegelijk in veel cellen.
Homepage

Rubriek onderdelen

Over Wim

Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

Andere links