Excel Experts E-letter (EEE)

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
 • Excel Experts E-letter
 • Inleiding

  Eigenlijk is het heel simpel. Er zijn mensen die absoluut niets van Excel en VBA afweten, maar dan ook echt niets. En er zijn er die er alles van weten, maar dan ook echt alles. Ergens daartussen bevinden we ons allemaal, de één al wat verder opgeschoven dan de ander. Zij die er echt alles van weten, verdienen hier eens de aandacht. Een aantal onder hen wordt door Microsoft bedacht met de MVP Award: Microsoft Most Valuable Professional. Er zijn er momenteel ongeveer 3.500 ter wereld, in vele domeinen. Een aantal van de Excel goeroe‘s (want dat zijn het echt wel), heb ik al virtueel mogen ontmoeten doordat ik net als zij actief ben op Excel / VBA forums zoals Ozgrid.com, MrExcel.com of de Excel newsgroups. Heel velen onder hen leven (goed) van de Excel consulting diensten die zij aanbieden als professionelen. Maar als je ziet wat zij daar tegenover plaatsen in bv. de newsgroups, dan is dat ronduit duizelingwekkend.

  Die MVP Award wordt vooral uitgereikt voor het ter beschikking stellen van de kennis en tijd. Het zijn echt geen wereldvreemde nerds die enkel maar van ′s morgens vroeg tot ′s avonds laat programmeren in Excel. Op velerlei forums en nieuwsgroepen posten zij hun "ontdekkingen", tijdsbesparende toepassingen, aardigheden, weetjes, workarounds voor problemen waarvan men dacht dat het onmogelijk was in Excel, … Jaarlijks worden de MVP′s opnieuw geëvalueerd. David Hager heeft van 16 maart 1999 tot en met 9 juli 2001 de Excel Experts E-letter (EEE) opgesteld. Kort gezegd: 20 edities met telkens een aantal vooruitstrevende Excel technieken, VBA-code, soms ingewikkelde maar ontzettend handige formules en nog heel wat meer. Allemaal van Excel MVP′s. Die edities werden dan tweemaandelijks rondgemaild en hier gepubliceerd op de site van John Walkenbach.

  Tot hier de nogal lange uitleg over het bestand in de downloads sectie bovenaan de pagina.

  Opmerking

  NOOT: Dit is uiteraard NIET mijn werk en mij komt in deze absoluut niets toe. Wat ik gedaan heb, is alle edities onder mekaar gezet in een Word-bestandje, de index van de artikels opgesteld, en hier en daar een paar punten en komma′s veranderd / verbeterd. Vooral de edities over 3D-formules en het gebruik van namen invoegen zijn ronduit schitterend. Voor de gevorderde Excellers onder ons… dit moet je eens doorbladerd hebben. Je gaat er enorm veel van opsteken.

  Zo, dit wilde ik de trouwe bezoekers van mijn site niet onthouden. Of was het nu gewoon om te zeggen dat ik ook MVP geworden ben in 2011? Dat laat ik in het midden… ;-)
  Homepage

  Rubriek onderdelen

  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links