Bureaus wisselen 1

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
 • Bureaus wisselen
 • Inleiding

  Soms lijkt een Excel probleem veel lastiger dan het in werkelijkheid is. Zo vroeg iemand onlangs een oplossing voor het organiseren van een verhuis van bureaus. Stel dat dit jouw collega’s zijn, met telkens huidig en nieuw bureau (bureaus hebben een letter gekregen):

  Je ziet dat er onderaan nog 4 leegstaande bureaus zijn. Stel tevens dat men enkel naar een leeg bureau kan verhuizen: anders was er ook helemaal geen probleem en kon iedereen gelijkertijd verhuizen. Je wil dan weten wie je eerst moet verhuizen, wie daarna plaats neemt op de vrijgekomen bureaus, en zo tot iedereen zijn/haar juiste plaats heeft.

  Aanpak

  Hoe bepalen we de volgorde waarin we moeten verhuizen? Let op, we kunnen enkel verhuizen naar een leeg bureau:

  1. Als er geen collega is, is er niets te verhuizen en is de Verhuisbeweging 0
  2. Als het Nieuwe en Huidige bureau van een collega hetzelfde zijn, dan moet er Niet verhuisd worden. We geven dit om formule-technische redenen ook een 0
  3. Als een Bureau in een bepaalde verhuisbeweging verhuisd wordt (bijvoorbeeld c in Beweging 1), dan komt c vrij en kunnen we een collega verhuizen c, maar dan dan wel in de volgende verhuisbeweging. Vandaar de +1 op het einde. Jan, die naar Bureau c gaat, krijgt m.a.w. een 2. Wim zat op Bureau c en krijgt 1, omdat hij naar Bureau m gaat dit Leeg stond.

  Opdat dit "recursieve" patroon zou werken, moet je dus ook een 0 zetten in lege bureaus of bureaus die dezelfde collega behouden.

  Moraal van het verhaal

  De good old verticaal zoeken formule werkt prima in een ogenschijnlijk ingewikkeld probleem! Geniet nog van het mooie weer en tot het volgende artikel!
  Homepage

  Rubriek onderdelen

  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links