Bijverdiensten bijhouden III

Schakelbord

Ik heb ook een schakelbord (switchboard) voorzien. Dit wordt getoond als je het bestand opent. Het laat je toe de applicatie te gebruiken door simpelweg de gewenste opties aan te klikken.

Tevens heb ik de belastingaangifte verwerkt in de applicatie. Voor zowel Afgewerkte projecten als winst per maand kan ik opteren voor de projecten die per overschrijving betaald werden, die die contant betaald werden, of beide. Dit doe ik m.b.v. een keuzerondje op het schakelbord voor de betaalwijze. Zo heb ik onmiddellijk de gegevens van de extra inkomsten ter beschikking. De contante betalingen zullen de belastingdiensten niet te zijn krijgen ;-)

VBA-code

Elk rapport wordt gegenereerd door een query. Voorts schreef ik ook nog een hoop VBA-code (± 500 regels):

  • Module 1 - modAlleRapporten: Gebruik dit om alle rapporten in het bestand ineens op het scherm te krijgen of te printen
  • Module 2 - modGeenGegevensGevonden: Dit dient om een message box te laten zien indien een bepaald rapport geen gegevens zou hebben. Bv. je vraagt de Afgewerkte projecten op terwijl er nog geen enkel project afgewerkt is.
  • Module 3 - modRapporten: Dit dient om de rapporten die afhangen van de betaalwijze (overschrijving of contant) juist weer te geven.
  • Module 4 - modTabellen: Dit dient om de tabellen te openen op de laatst ingevoerde gegevens.
  • Functie - fPaginanummer: Deze functie wordt gebruikt om een paginanummer over alle rapporten heen te genereren.

We zijn er

Voilà, dat was een hele boterham! Ik vind het een mooi bestandje, zeker aangezien ik niet de ervaring in Access heb die ik in Excel heb. Doe er maar jullie voordeel mee. Wat vinden jullie ervan? Zie je mogelijke verbeteringen? Comments are welcome!

Over Wim

Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

Andere links