3D spreidingsgrafiek

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
 • 3D spreidingsgrafiek
 • (Korte) inleiding

  Ik val maar gelijk met de deur in huis. Op deze pagina vind je alweer een mooie grafische voorstelling, dit keer een kubus:

  Redelijk knap hé, zo zonder geavanceerd tekenprogramma. Maar ere wie ere toekomt, een groot deel van dit bestand werd "geleend" van grafiekengoeroe Andy Pope. Geen VBA-code, enkel grafieken en ingebouwde Excel functies. Nou ja, "enkel"… Zo simpel is het natuurlijk ook niet.

  De kubus kan bewegen en draaien!

  En het uitzicht is nog niet alles. Het knapste is dat je ook het aanzicht van de kubus kan veranderen. M.a.w. je kan de kubus in 3 verschillende richtingen ronddraaien! Wie benieuwd is om te weten hoe het werkt: open het bestand maar eens. Cosinus en sinus moeten je zeker en vast vertrouwd in de oren klinken, en grijp desnoods terug naar de goniometrieformules uit de middelbare school.

  Toepassingen

  Waarvoor kan dit nu gebruikt worden? Wel, o.a. voor de visuele voorstelling van 3 variabelen die allen 3 onderverdelingen kunnen hebben. Je kan meer of minder onderverdelingen aanbrengen, maar dan zal je wel de formules moeten aanpassen. Aangezien het een kubus is, zijn er 3 dimensies (dus 3 variabelen). Voor 2 variabelen gebruik je een gewone grafiek als altijd (X en Y), en voor 1 variabele is een lijn al genoeg. 4 dimensies is dan weer niet tekenbaar (en moeilijker geestelijk voor te stellen).
  Homepage

  Rubriek onderdelen

  Over Wim

  Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

  Andere links