Professioneel

Voorbeeldbestanden bij dit artikel:
  • CV Wim Gielis
  • Inleiding

    Download hierboven mijn Engelstalig CV, versie oktober 2015.

    Mijn professioneel pad

    Het professionele verhaal van iemand die in 1981 geboren is, is uiteraard niet heel uitgebreid. Na mijn opleiding Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen kreeg ik de opportuniteit om mandaatassistent te worden aan diezelfde instelling. Dat houdt in dat ik gedurende 6 jaar (1 oktober 2003 - 30 september 2009) zelfstandig onderzoek verricht, met daarnaast onderwijstaken. Ik geef mee het werkcollege van het vak "Inleiding tot de Algemene Economie", 1BA TEW en HI. Af en toe eens een theorieles overnemen behoort ook tot het takenpakket. En natuurlijk de examens van januari, juni en september mee verzorgen.

    De eerste 2 jaren mocht ik nog andere lucht gaan opsnuiven. Ik behaalde het diploma Master of Science in Economics aan de KULeuven. Twee jaar halftijds les mogen gaan volgen en toch voltijds betaald worden! Net als in Antwerpen is het me daar een bont allegaartje van bollebozen, boeiende lesgevers maar ook eenn paar echt stuntelige proffen. Voor wat betreft dat laatste is er geen beter voorbeeld dan prof. Frans Spinnewyn. Ik zou uren kunnen vertellen over zijn blunders - zoals les geven met de rits van de broek wagenwijd open, zinnen produceren als "So, how have we to do this?", of verhalen als "Me and my wife walking in the mountains" ten berde brengen, waarvan slechts weinigen de achterliggende betekenis snapten. Ook daar heb ik een grote onderscheiding behaald en een opleiding op hoog niveau mogen genieten.

    Het luik onderzoek is voortgekomen uit mijn licentiaatsverhandeling TEW (mei 2003): "Het rationeel verslavingsmodel van Becker en Murphy: theorie en empirie m.b.t. tabak". In het (heel) kort gezegd: ik besprak - en paste toe - een model van o.a. Nobelprijswinnaar Economie Gary Becker omtrent rationele verslavingen. Enkel de vraagzijde van de markt van tabak werd daarin bekeken. Meer details staan uiteraard in de thesis zelf, die een tijdlang op de site van de Universiteit Antwerpen stond.

    De kritiek op de eindverhandeling was lovend, en dus is het ergens logisch dat er verder gedaan werd met dit naar mijn mening toch wel boeiende onderwerp. Een volledig vraag-aanbod-model is het vervolg geworden, wat tevens het onderwerp is van mijn eerste paper voor het doctoraat. Na afwerking zal die paper opgestuurd worden naar een academisch economietijdschrift. Een eerdere versie heb ik al gepresenteerd in augustus 2006 in Amsterdam op het EARIE Congres.

    De tweede paper richt zich op de overheden van Amerikaanse staten, en vraagt zich af wat de determinanten zijn van de clean-indoor air laws: wetten die het roken in openbare plaatsen verbieden of gedeeltelijk aan banden leggen. Heden ten dagen is dit ook in Europa een hot issue. De analyse is op dit moment volop bezig…

    De analyse was inderdaad bezig, maar vlotte niet zoals ik het graag gewild had. De resultaten bleven uit, of waren helemaal niet wat je zou verwachten op basis van economische kennis of logica. Ondanks een grote database met gegevens en econometrische technieken, bleven de resultaten achter op al het werk dat gedaan werd. En daar wordt een mens moedeloos van… Ook buitenlandse proffen en onderzoekers konden niet echt hulp bieden. Dan maar de database van A tot Z nakijken. Nog niets. Dan de econometrische technieken nog eens bestuderen. Nog niets. En de motivatie daalt en de tijd tikt verder…

    In juni 2007 moest er dan beslist worden of ik zou ingaan op de verlenging van mijn contract als doctoraatsstudent. Ik had 2 van de 3 termijnen van 2 jaar achter de rug, en nog 1 termijn te gaan. Op dat moment heb ik beslist er de brui aan te geven, en ander werk te zoeken. Vooral dan meer in de richting van de IT-wereld, en ook wat consulting gericht. Ik ben geen puur IT-profiel (wel een econoom zoals jullie al konden lezen), en dat is ook van waarde in de IT consulting branche. Zeker als het gaat om Business intelligence en Corporate Performance Management.

    De rustige wereld van de unief verlaten is niet gemakkelijk. Uiteraard heeft elke jobwissel voordelen en nadelen. Maar wat ik toch wel ga missen, is de grote vrijheid van de unief, het contact met studenten en de mogelijkheid om met de trein te pendelen. En het loon is voor starters "aan de hoge kant". Nadelen zijn er ook. Fundamenteel onderzoek doen is een eenzame en bij momenten gewoon saaie job.

    Maar dan komt het moment dat je moet uitkijken naar iets anders. Je leest de Vacature door, spit internetjobsite‘s door en polst eens bij vrienden en kennissen. Ervaring met solliciteren heb ik niet, aangezien ik bij de eerste sollicitatie op de unief al direct aangenomen was. Je vergelijkt, wikt en weegt, denkt na over wat écht belangrijk is en wat je zelf wil. En zonder echte iT-ervaring vallen sowieso een deel van de jobs af.

    Dan verwees mijn promotor van de eindverhandeling mij door naar een goede vriend van hem, die exact het werk doet dat ik ook ambiëerde: IT en consultancy. Hij werkt bij Aexis, en raadde mij aan te solliciteren. Ik stuurde mijn CV door (een eerdere versie van die hierboven ;-)) en mocht op gesprek komen. Alweer van de eerste keer aangenomen! En daar ben ik nu ook, ik ben business intelligence consultant. Tom, nogmaals bedankt om de contactgegevens door te spelen.

    Nog een woordje uitleg over Aexis. Aexis, gevestigd in Zaventem, biedt kant-en-klare IT-oplossingen aan. Het is een verdeler van een vijftal softwareproducten, die op maat volgens de wensen van de klant gebouwd worden. Ik sta mee in voor 2 van die producten: TM1 en KXEN. TM1 is een OLAP-tool en wordt vooral gebruikt voor consolidatie en het snel analyseren van data op meerdere dimensies (bvb. verkopen en aankopen in meerdere regio‘s, meerdere periodes, vele vertegenwoordigers, per product, enz.) KXEN is data analyse-software speciaal gebouwd voor grote hoeveelheden gegevens. Er kan aan econometrie gedaan worden, clustering, market basket analysis (dit is: zoveel percent van de mensen die een bepaalde CD gekocht hebben, kopen ook een andere CD), analyses van netwerken, en nog veel meer.

    En hier worden dan trainingen over gegeven, installaties van de software gedaan, migraties van data warehouses, modellen op maat gemaakt. Best wel interessant en uitdagend werk. De front end (wat de gebruikers bedienen) is vaak een Excel applicatie, dus daar komt mijn Excel kennis zeer goed van pas. Tot daar de update!

    Homepage

    Rubriek onderdelen

    Over Wim

    Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

    Andere links